luni, 13 mai 2013

Quasari, Supernove, Gauri Negre, etc.


    Quasarii sunt stiuti ca fiind miezuri active de galaxii. Sunt cele mai stralucitoare, rapide si departate obiecte cosmice cunoscute din univers. Ca si o stea, un quasar apare ca un punct stralucitor. Quasarul are in dimensiuni cam catSistemul Solar.

Unii quasari radiaza energie cat 100 de galaxii gigant.





Pulsarii sunt stele neutronice care se rotesc si emit unde radio ce pot fi detectate de pe pamant ca un impuls. Rata de pulsatie arata rata de rotire. Cele mai incete se rotesc o data la 4 secunde, iar cele mai rapide de 30 de ori pe secunda.





Daca miezul unei stele explodate are intre 1,4 si 3 mase solare, gravitatia il comprima pana cand protonii si electronii se unesc formand neutroni.
Acest tip de stea este numita neutronica.
Cand o stea explodeaza ramane in urma un miez. Daca are de peste 3 ori masa Soarelui, miezul se contracta intr-un punct de volum 0 dar densitate infinita. Campul gravitational al acestuia este atat de puternic incat creeaza in jur o regiune numita gaura neagra; odata intrat in gaura, nimic, nici macar lumina nu mai poate iesi.





O stea gigant cu o masa de peste 10 ori masa Soarelui isi incheie viata cu o explozie numita supernova. Explozia este atat de energica incat poate fi observata de oriunde din galaxie. Daca explozia lasa in urma un miez de 2, 3 ori masa Soarelui, atunci miezul va forma o stea neutronica. Daca este de peste 3 ori masa Soarelui, va forma o gaura neagra.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu