luni, 13 mai 2013

Pământ ( Terra )

         Planeta Pământ (numită și Terra sau „Planeta albastră”) este a treia planetă după distanța față de Soare și a cincea ca mărime în sistemul solar.Terra face parte dintre planetele interioare ale sistemului solar (planetele aflate în interiorul centurii de asteroizi). Este cea mai mare planetă telurică din sistemul solar, și singura din Univers cunoscută ca adăpostind viată (controverse legate de existența vietii extraterestre continuă să existe).
            Terra s-a format acum aproximativ 4,57 miliarde de ani, iar singurul ei satelit natural Luna, numită și Selena după zeița lunii Selene, a început să o orbiteze puțin timp după aceea, cu circa 4,533 miliarde de ani in urma.
De la formarea sa Pământul a trecut prin numeroase procese geologice și biologice majore, astfel încât toate urmele condițiilor sale inițiale au fost șterse. Suprafața exterioară a planetei Terra este împărțită în mai multe plăci tectonice, care de-a lungul timpului se deplasează unele față de celelalte. Miezul planetei este activ (fierbinte și lichid), fiind format din mantaua topită și miezul metalic, generator al câmpului magnetic. Condițiile atmosferice și de la suprafață, care au permis apariția vieții pe Terra, au fost la rândul lor influențate în mod decisiv de către diversele forme de viață. Acestea se află într-o balanță ecologică fragilă, în permanentă schimbare.
Între Terra și restul Universului există o permanentă interacțiune. Astfel, Luna este cauza mareelor. În afară de asta, ea a infuențat continuu viteza mișcării de rotație a Terrei.
Exista 4 anotimpuri si sunt rezultatul axei de rotatie a Pamantului, inclinata cu 23 grade. Oceanele acopera 70% din suprafata Pamantului. Prezenta si distributia vaporilor de apa in atmosfera este determinata de vreme.



Aerul este format din 78% azot, 21% oxigen si 1% alte gaze. Atmosfera afecteaza climatul Pamantului; ne protejeaza de radiatiile nocive venite de la Soare; si ne protejeaza de meteori deasemenea.








Luna, Satelitul Pamantului



Prezenta Lunii stabilizeaza miscarile Pamantului. Aceasta a dat nastere unui climat mult mai stabil al Pamantului, climat care, in lipsa Lunii, ar fi evoluat altfel.                                             
Cum a aparut Luna? Cea mai cunoscuta teorie este aceea ca un corp de marimea planetei Marte a lovit Pamantul si au rezultat ramasite ale ambelor corpuri ce au format Luna.  De pe Pamant vedem mereu aceeasi fata a Lunii din cauza ca Luna se roteste o singura data in jurul axei sale si aproape in acelasi timp cu rotatia sa in jurul Pamantului. Locurile de pe Luna care se vad mai luminoase sunt zone inalte iar cele intunecate sunt bazine de impact.
Fata de Pamant, Luna nu are placi tectonice si nici vulcani activi. Cu toate acestea astronautii misiunii Apollo au inregistrat mici cutremure, la o adancime de cateva sute de kilometri. Acestea provin, probabil, din cauza fortei de atractie a Pamantului.
Raman multe de invatat despre Luna. Cercetatorii continua sa studieze datele returnate de misiunea Apollo si de la alte misiuni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu