luni, 13 mai 2013

Comete, Cometa


De-a lungul timpului, oamenii au fost uimiti si speriati de comete, stele cu coada, asa cum apareau ele pe cer neanuntat si neprevazut. Acum stim ca o cometa este o bucata de "gheata murdara" ramasa in urma formarii sistemului solar in urma cu 4,6 miliarde ani. Acestea contin informatii despre formarea sistemului solar. Le putem determina orbita, insa numai la o parte din acestea.
Pana acum au fost descoperite circa 3060 de comete, in jur de 12 comete fiind descoperite anual. La cometele cu perioada scurta este mult mai usor de prezis orbita deoarece le ia circa 200 de ani sa orbiteze Soarele. Aceste obiecte sunt deseori numite si Obiectele Centurii Kuiper sau obiecte trans-Neptuniene. Mai putin previzibile sunt cometele de perioada lunga, multe din acestea provenind dintr-o regiune indepartata numita Norul Oort, aflat la o distanta aproximativa de 100.000 AU de Soare.

O cometa are un nucleu solid mic, cu o marime de cativa km. Nucleul contine "chestii inghetate" si gaze inghetate amestecate cu bucati de roca si praf. Pe masura ce se apropie de Soare incepe sa se incalzeasca. Cometa devine din ce in ce mai stralucitoare fiind astfel vizibila de pe Pamant. Datorita caldurii provenite de la Soare, gheata se transforma in gaze foarte stralucitoare. Acest material gazos formeaza o coada ce se poate intinde pe o suprafata de mii sau chiar milioane de kilometri

.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu