miercuri, 20 februarie 2013

Povesti despre Inceput


Din timpuri imemoriale omul s-a intrebat cu privire la originea, dimensiunea si destinul Universului. La inceput, pe post de suport al religiilor primitive si naive, notiunea de Univers, de spatiu nemarginit al Cosmosului din imaginatia oamenilor, era asociata intotdeauna conceptului de Cer. Mai tarziu, simbolismul lumii, cu cele trei niveluri ale ei: ceresc, terestru si infernal, corespundea cu trei niveluri de existenta, sau trei moduri de activitate spirituala.
           
 In privinta intrebarilor referitoare la originea Universului, miturile primordiale, transformate mai tarziu in curente spirituale si religii, sustineau ideea centrala al unui mare Nimic din care tot si toate au izvorat din porunca divina. 

            Foarte bizar si interesant in acelasi timp, toate miturile si legendele Creatiei prezente la majoritatea culturilor si civilizatiilor umane arhaice de pe diverse continente, insista asupra notiunii de nimic initial, din care s-au format lumile vazute si nevazute, Pamantul, Luna si stelele. Actionate de o esenta divina, un animal-stramos mitic sau un Cuvant atotputernic (precum in cazul Bibliei), fortele creatiei au dat nastere Universului... marginit, pare-se, doar de imaginatia oamenilor. 

 Nemultumiti cu explicatiile date de mitologie si religie, oamenii de stiinta, in speta fizicieni, chimisti si matematicieni, s-au concentrat atat asupra originilor Universului, cat si in problema dimensiunilor sale, de abia din secolul XX.

                          Teoria Big Bang a fost emisa de catre... un preot crestin! 

Spre surprinderea celor care isi inchipuie ca Religia si Stiinta se plaseaza dintotdeauna intr-un conflict taios si se afla pe pozitii antagoniste in privinta obtinerii Cunoasterii, cel care a emis si sustinut pentru prima oara ipoteza Big Bang-ului a fost un abate romano-catolic: monseniorul Georges Lemaître (1894 - 1966), preot belgian si, in acelasi timp, profesor de fizica si astronomie al Universitatii Catolice din Louvain. 

Corect, Big Bang este o teorie stiintifica si, in acest context, depinde de observatii si masuratori directe. Insa, teoria in sine, prin implicarea sa asupra originii realitatii, a fost dintotdeauna alimentata de concepte teologice si filozofice (bunaoara, in urma cu 2300 si ceva de ani, Aristotel propunea conceptul de Motor Prim, care sta la originea tuturor lucrurilor).

In anii 1920-1930, majoritatea astronomilor inca sustineau faptul ca Universul este etern prin definitie, neavand un inceput care poate fi urmarit in timp sau delimitat sub formula unei perioade istorice. Ei credeau ca originea Timpului, sustinuta de teoria Exploziei Initiale, importa abuziv concepte religioase in stiinta fizicii.

Adversarii teoriei Big Bang-ului ridicau drept motiv principal al respingerii lor faptul ca teoria in sine fusese emisa si sustinuta de catre (culmea!) monseniorul Lemaître. Paradoxal, teoria acestuia a gasit acceptare si sustinere in sanul Vaticanului, chiar de la cel mai inalt nivel. Papa Pius al XII-lea a declarat, pe data de 22 noiembrie 1951, cu ocazia intalanirii membrilor Academiei Pontificale de Stiinte, ca teoria Big Bang-ului este in concordanta cu toate conceptele romano-catolice referitoare la Creatie.

 Conform lui Lemaître, teoria originii Universului, lansata initial sub numele de "Ipoteza a Atomului Primordial", se bazeaza pe teoria relativitatii lansata de Albert Einstein, cu accent pe omogenitatea si izotropia spatiului. Ecuatia din spatele teoriei a fost formulata de catre matematicianul rus Alexander Friedmann (1888 - 1925). 

"Matematicianul rus Alexander Friedmann a presupus ca Universul evolueaza. El a pornit de la o ecuatie a lui Einstein si a gasit o solutie superba, conform careia Universul se afla in continua expansiune. Daca un astfel de lucru este adevarat, a concluzionat George Lemaître cativa ani mai tarziu, Universul si-a avut originea intr-un punct: Big Bang. Pe care nu Lemaître l-a numit Big Bang, ci oamenii care radeau de el. Lemaître era un preot catolic si presupunea ca acest punct ar fi reprezentat inceputul creatiei lui Dumnezeu. La ora actuala, dispunem de un instrument pentru determinarea geometriei Universului. Conform masuratorilor de pana acum, Universul este plat: Euclid avea dreptate. Lemaître a presupus ca, daca Universul se afla in continua expansiune, atunci ar trebui sa putem vedea cum se mareste. Adica, punand sub observatie galaxiile, sa le vedem cum se indeparteaza." declara, in exclusivitate pentru  Institutul de Cercetari Astrofizice din Milano. 

In anul 1929, celebrul astronom american Edwin Hubble (1889 - 1953), in cinstea caruia a fost botezat la fel de celebrul telescop spatial, a confirmat - dintr-o perspectiva eminamente stiintifica, ipoteza lui Lemaître din 1927. Hubble a descoperit si confirmat existenta celorlalte galaxii din Univers (in afara de cea a nostra) si a dat Legea care-i poarta numele, bazata pe efectul observabil in modificarea spectrului electromagnetic al galaxiilor. Acesta stabilea o proportionalitate intre variatia spectrului electromagnetic al unei anumite galaxii si departarea aceateia de Pământ. Aceasta proportionalitate a definit si a masurat corect expansiunea universului. 

        Din acel moment, teoria Big Bang-ului a fost acceptata de intreaga comunitate stiintifica si a avansat extraordinar de mult in aplicatii si detalii, odata cu progresele tehnologice care au permis o dezvoltare fara precedent a stiintei astronomiei, alaturi de o sondare fascinanta a abisurilor nesfarsite ale Universului. 

Teoria Big Bang-ului depinde de doua mari presupuneri: universalitatea legilor fizicii si Principiul Cosmologic. Acesta din urma sustine ca, pe scara larga, Universul este concomitent omogen si izotropic. Cele doua presupuneri au aparut, initial, sub forma de postulate, dar in prezent se fac mari eforturi pentru a fi ambele demonstrate. Spre exemplu, prima presupunere a fost probata prin observaratii care arata ca cea mai mare deviatie posibila a structurilor constante asupra varstei Universului este de ordinul 10 la puterea -5. De asemenea, Relativitatea Generala a trecut testele stringente la scara Sistemului nostru Solar si a stelelor binare, in timp ce extrapolarea scarilor cosmologice a fost validata prin succese empirice. 

Conform modelului Big Bang, intregul Univers se afla, initial, intr-o stare amorfa, extrem de fierbinte si densa, stare care s-a expandat rapid, racindu-se din acel moment pana in prezent, cand se dilueaza si continua sa se extinda. Cele mai performante masuratori efectuate la nivelul anului 2010 sustin ca Big Bang-ul s-a produs in urma cu circa 13,7 miliarde ani in urma. Cu sau fara voia noastra, teoria Big-Bang ramane cea mai cuprinzatoare si detaliata explicatie probata prin dovezi si observatii stiintifice despre originea Universului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu